19 Nisan 2024

ŞAFAK GENÇ: ‘Kendi Bahçanda Ağaç Olmak’

0
Çok sevdiğim ve sık sık kullandığım bir atasözümüz var, “Kendi Bahçesinde ot olamayan benim bahçemde ağaçlık taslamasın.
Öyle topraklara sahibiz ki taşın üzerine tesadüfen, yanlışlıkla tohum denk gelse, o taştan yeşillik fışkırır.
Öyle ki bolluk bereket ihsan eylenmiş bu topraklara.
Ama biz kendi tohumumuzu kullanamıyoruz,
ama biz kendi topraklarımızı ekemiyoruz!
Çünkü tohum yok, çünkü gübre yok, çünkü güç yok, derman yok, çünkü traktöre koyulacak mazot; tarlada, bağda bahçede çalışacak ırgat yok…
Hepsini bulsan ödeyecek para yok..!
Siyasi partilerin sırf yönetime geldiklerini, gelişlerini belletmek için ilk olarak saldırdıkları milli eğitim ve tarım politikalarındaki saçma sapan değişiklikler…
Bu ülkenin bel kemiği olan tarımcı tayfayı çiftçiyi, ülkenin geleceğini şekillendirecek öğretmeni yaralaması ve her defasında o bıçağı kanırta kanırta bu isimlere saplaması hep beni soru sormaya itmiştir!
 Kendi ülkendeki çiftçi tohuma gübreye sübvanseye devlet desteğine MUHTAÇ hale gelmişken…
Sebze meyve fiyatları uçurumdan aşağı atlamışken…Samanından buğdayına kadar patatesinden en gereksiz malzemesine kadar yurt dışından gelirken…
Venezuela mıdır nedir bilmem, Sudan mıdır nedir bilmem, o tarz ülkelerde tarım arazisi kiralamak bir hayli garip ve de abesle iştigaldir..!
Önce kendi bahçemizde ot olmamız gerekmez miydi?
 Önce kendi çiftçimizi, tarım arazilemizi yüceltmemiz sonrada, “Bak biz içerde rahatız güvendeyiz, tarımımız hayvancılığımız güvende. Biz şimdi dışarıya yatırım yapalım artık’’ demek daha yerinde ve daha adablı olmaz mıydı?
Sudan’da geçmiş yıllarda 850 bin hektar civarında bir arazi kiralanmış ancak ekim yapılmamıştı. Bu ‘proje’nin yeniden hayata geçirileceği de ifade ediliyor.
Kiralanan diğer arazilerde başta yem bitkisi olmak üzere, Türkiye’de işlendikten sonra ihraç edilecek nitelikteki hububat ürünlerinin üretimi yapılacağı belirtiliyor. Geçen günlerde de Venezuela heyetinin Türkiye’yi ziyareti sırasında 400 bin hektarlık tarım alanının Türkiye’ye kiralanması gündeme gelmişti.
 Ülkemiz 10 afrika ülkesinden tarım arazisi kirlamak için girişimlerde bulunuyor!
Ne EKECEKSİNİZ Sayın Bayım?
Ş…..  P ….    Mi?
Kiralayınız fakat önce kendi bahçanızda ağaç olunuz efendim…

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir