29 Mart 2024

‘Aşure hep birleştirici ve paylaşımın simgesi olmuştur’

0
ARZU ÖZER
22. Aşure Lokması Mersin Cemevinde gerçekleşti. Aşure Lokmasına, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcihan Kış, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Ahmet Çamsarı, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, İl Jandarma Komutanı Necip Çarıkçıoğlu,Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, MESİAD Başkanı Hasan Engin, Siyasi partilerin İl Başkanları katıldı.
Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede tarafından okunan gülbengin ardından Zakir Rıza Aydın canımızın söylediği deyişle gençlerimiz semah dönüldüler. ABF İnanç Kurulu ve AKD Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, ‘Aşure hep birleştirici ve paylaşımın simgesi olmuştur.Kerbela olayı tarihsel ve toplumsal haklılığa yaslanmış bir kıyımdır. Kerbela olayından sonra Yezid, zulüm ve zalimliğin adı olmuştur. Hz Hüseyin ise,  mazlumiyet ve dik duruşun simgesi olmuştur. Alevilerek olarak kerbela olayına akılla yaklaştığımızda, onu ağlama duvarı olarak öne çıkarmanın günümüze doğru olmadığını görüyoruz. Muharrem ayında ağlayıp gözyaşı dökmek, sinesini dökmek değil, gözün ve gönlünün hakikatlere açılması lazımdır.” diye belirtti.
Kılavuz, ”2016 yılında Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez Cemevileri kırmızı çizgimizdir diyerek, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 21 Eylül 2019 yılında Mersin Valimiz Sayın Ali İhsan Su ile Mersin Cemevi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı  Recep Tayip Erdoğan Hüseyin Gazi Cemevini ziyaret etti. 13 Ağustos’ta Hacı Bektaş’a gitti. Bu önemli adımlardan sonraki açıklamalarını merakla bekliyoruz. Cemevleri yasal statüsüne kavuşturulmasını istiyoruz. Ulusal ve uluslararası mahkemelerde elde etiğimiz haklarımızın verilmesini istiyoruz. Nevşehir’de Hacıbektaş İstanbul’da Şah Kulu, Karaca Ahmet, Eskişehirde’Hüseyin Gazi, Tokat,taHubyar Baba,Antalya’da Abdal Musa  Dergahlarının Alevi Kurumlarına verilmesini istiyoruz. Okullarda okutulan  din ve ahlak bilgisi derslerinin müfredat programlarını hazırlayan komisyonlara Alevi Kurum temsilcileri ve Kanaat önderleri çağrılmalıdır. Alevi Köylerine Cami yapılmaktan vazgeçilmelidir. Madımak Oteli utanç müzesi olmalıdır. Orhan Gazi Döneminde, dergahın girişine yazılan Burası Aşıkların Kabesidir. Eksik gelen tamam olur diye yazılı olan kitabe 44 yıl önce söküldü. Sökülen kitabenin geri takılmasını istiyoruz. Bu Kutsal ayda, mübarek aşure gününde dileğimizdir. Dünyamızda bir daha kerbelalar yaşanmasın. Ülkemizde, halkımız arasında kuşku ve güvensizlik son bulmasını, kin öfke ve nefretin sevgiye dönüşmesini, bu topraklarda yaşayan bütün kimliklerin kardeşçe el ele barış içinde birlikte olmalarını yüce Hak’tan niyaz ederim cümlenize saygılarımı sunarım.” şeklinde konuştu.
Kılavuz’un ardından söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Gülcihan Kış ve  Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Kerbela ve Muharrem Ayı hakkında konuşma yaptılar. Etkinlik Ender Balkır’ın seslendirdiği deyiş ve ezgilerle son buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir