29 Mart 2024

‘Yapılan açıklamalar aralarındaki paylaşım kavgasına ilişkindir’

0
ARZU ÖZER
Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenleri, Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine nükleer bomba atılmasının yıldönümü nedeniyle açıklama gerçekleştirdi.
Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de destek verdiği açıklama Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda zehir enjekte edilerek kurutulan ağacın yanında yapıldı. NKP Dönem Sözcüsü Osman Koçak, “Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda Hiroşima’daki, Nagazaki’deki kavrulmuş ağaçlara benzetilen bu yalnız ağacın önünde belleği tazelemek ve belleğe kazımak üzere bir araya geldik. Bir gece vakti, nükleerle değil bu kez matkaplarla, zehirlerle kurutulmak istenen bu ağaç bize çevreyi, doğayı, yaşamı, ekolojik sistemi koruma mücadelesinde ve bunların ayrılmaz parçası olan nükleer karşıtı mücadelede samimiyetin söylemlerle değil yapılanlarla kendini ortaya koyduğunu gösteren bir sembol. Yerel yönetim yetkilileri henüz sorumlularını ve neden yaptıklarını Mersin halkına açıklamadılar.” dedi.
“Akkuyu Nükleer Santral inşaatı derhal durdurulmalı”
Doğa, yaşam, ekolojik sistem savunucuları olarak hatırlatıp unutturmayacaklarını belirten Koçak, “ Hiroşima’yı, Nagazaki’yi Çernobil’i, Fukuşima’yı unutturmadığımız gibi unutturmayacağız. NKP’nin, yapımcısı, inşaatçısı devlet kurumu da olsa, yabancı ya da yerli ve milli sermaye de olsa Mersin’de de olsa, Türkiye’nin ya da dünyanın herhangi bir yerinde de olsa, siyasi iktidarda ve muhalefette kimlerin olduğuna bakmaksızın nükleer santrallere karşıyız. Rosatom, Akkuyu NGS A.Ş., IC İçtaş arasındaki inşaat işleri sözleşmesinin feshi ve sonrasında yaşananlar, açıklamalar aralarındaki paylaşım kavgasına ilişkindir. Santral inşaatının durdurulmasına yol açacak değildir. Akkuyu Nükleer Santralinin İnşaatı için Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan uluslararası anlaşmanın Rusya Federasyonu tarafı adına resmi bir açıklama yapılmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar siyasi iktidarın Akkuyu Nükleer Santralini tamamlama ve Sinop, İğneada Nükleer Santral projelerini de devreye sokma ısrarından vazgeçmediğini göstermektedir. Akkuyu Nükleer Santral inşaatı derhal durdurulmalı ve yapılanlar sökülmelidir. Muhalefet yetkililerinden gelen “millileştirilmeli”, “nükleer enerjiye kategorik olarak karşı değiliz”, “Santraldan yerli ve milli sermayeyi dışladılar”, “teknolojiyi vermiyorlar” söylemlerinin hiçbir gerçekliği yok. Akkuyu NGS A.Ş.’nin internet sitesinde en başından bu yana sermayesinin yüzde 99,2’sinin Rusya Federasyonu devlet şirketi ROSATOM’a ait olduğunu, geri kalan kısmının da yine Rusya Federasyonu’nun dört devlet şirketi arasında paylaştırılmış olduğunu ve Akkuyu Nükleer Santralinin arazisi ile birlikte Santralin söküm sürecinin sonuna kadar Akkuyu NGS’nin tasarrufunda olduğunu görürsünüz.” ifadelerini kullandı.
“Siyasi muhalefetin de net bir çözüm önermediği ortada”
Koçak açıklamalırın şöyle tamamladı;
“Mevcut siyasi iktidar Akkuyu Nükleer Santral inşaatını, Sinop, İğneada projelerini sürdürmekteki  ısrarı belli iken mevcut siyasi muhalefetin de net bir çözüm önermediği ortadadır. Muhalefet yetkili organları eli ile Akkuyu Nükleer Santrali inşaatını durdurmayı ve sökmeyi taahhüt edemedi. 2023 bahar sonu seçimlerine kadar geçecek zaman içinde Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının durdurulması, ortadan kaldırılması daha da zorlaşacaktır. Bir an önce öncelikle alt taşeron firmaların ve inşaatta çalışan teknik elemanların inşaattan çekilmelerini sağlamak üzere kamuoyu baskısı sağlanmalıdır. Nükleer santral inşaatını durdurmaktaki tek seçenek nükleer karşıtlarının, ekolojik sistem, doğa, yaşam, çevre savunucularının mücadelelerini yoğunlaştırmalarıdır. Nükleer katliamdır! Akkuyu Nükleer Santral inşaatı derhal durdurulmalıdır!”

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir