29 Mart 2024

‘Ters kelepçe takılarak hukuksuzluk ve insan hakkı ihlalinin perçinlendi’

0
ARZU ÖZER
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Akdeniz Belediye Meclis Üyelerinin de içinde olduğu gözaltı operasyonlarını kınamak adına basın açıklaması gerçekleştirdi.
Platform adına açıklamayı yapan Av. Gazi İnci, “Geçtiğimiz günlerde Türkiye, Mersin’de hukuksuzluğa, usulsüzlüğe, kamu mallarının talanınına neden olabilecek, halkın iradesinin gaspı anlamına gelecek, etik dışı tutum ve uygulamalara tanık olduk. 22 Temmuz Cuma günü tüm Akdeniz Belediyesi meclis üyelerine, 28 Temmuz tarihinde toplantı yapmak üzere gündem maddeleri gönderildiğini bildirdi. Gündemde, 50 Milyon TL borçlanma, Belediye’ye ait eski TEDAŞ binasının satılması, Yılmaz Güney Gençlik Parkı’nın yurt yapılmak üzere Mersin Valiliği’ne tahsisi gibi maddeler vardı. Akdeniz halkına yarar sağlayacağı şaibeli olan gündem maddelerine belediye meclis üyelerinin çoğunluğu şiddetle karşı çıkmıştı. 28 Temmuz Perşembe günü toplantı tarihi geldiğinde, Bedriye Kuş, Ali Tanrıverdi, Nevzat Baran, Nuriye Arslan ve Mehmet Bitkin hakkında sabahın erken saatlerinde evlerine baskınla yakalama işlemi yapıldı. Yakalama işlemi sırasında hiç bir geçerli sebep yokken meclis üyelere ters kelepçe takılarak hukuksuzluk ve insan hakkı ihlalinin perçinlendi.” dedi.
“Biz biliyoruz ki hiçbir yalan bu kiri aklayamayacak”
“Kişiler, sadece kaçma şüphesi varsa ya da saldırgan bir tutum ve davranış içindeyse kelepçelenebilir” diyen İnci, “Mersin yerelinde büyük bir nüfusu temsil eden bir parti olarak HDP İl Eş Başkanı Bedriye Kuş, 76 yaşında ve bir sürü kronik rahatsızlığı olan Ali Tanrıverdi ve hiç bir tehlike intibaı yaratmayan diğer meclis üyeleri belli ki çok tehlikeliydi! Meclis üyelerinin halkın iradesini temsil ettiği, davet edildiklerinde ifadeye gidecekleri barizken emniyete çağrılmadan baskın yapıldı. Oysa bu hukuksuzluğu yapanlar da bizim kadar iyi biliyor ki gözaltına alınan meclis üyeleri çağırıldıklarında ifadeye gidecek ve gözaltı işlemini yapmaya gerek duyulmayacaktı. Meclis üyelerinin ifadeleri yakalama işleminden hemen sonra aynı gün alınabilecekken, özgürlüklerinden ve siyasal görevlerinden mahrum bırakılmak üzere bir gün keyfi olarak gözaltında bekletildi. Aynı gün her biri farklı konu ve farklı soruşturmalardan 26 kişi hakkında da sabah saatlerinde baskınla yakalama/gözaltı işlemi yapılarak medyada sanki kişilerin ortak bir dosya sebebiyle gözaltına alındığı ve çok ciddi bir suç işlendiği intibaı yaratıldı. Hükümete yakın yazılı ve görsel medyada, ‘Mersin’de Terör Operasyonu’ başlıklarıyla haberler geçti. İlginç olan ise, Mersin İl Emniyet Müdürlüğü, kurumsal twitter hesabında bu kirli hukuksuzlukla ilgili, ‘Temizleme Operasyonu’ tweeti altında hükümete yakın medya kurumlarından yaklaşık yirmi haber yayınladı. Fakat biz biliyoruz ki hiçbir yalan bu kiri aklayamayacak, sorumlular hakkında muhakkak adalet tecelli edecek Aynı gün Akdeniz Belediyesi’nde borçlanma ve belediye mallarının başka kurumlara tahsisi gibi gündemleri ele almak adına toplantı yapılmak istendi.” şeklinde konuştu.
“Kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz”
Ancak bu oturumun toplantı, yeter sayısı sağlanamadığı için yapılamadığın hatırlatan İnci, “29 Temmuz Cuma günü ise olağanüstü toplantı usullerine göre alınamayacak kararlardan olmasına rağmen, Akdeniz Belediyesi’nde AKP ve MHP’li meclis üyelerinin katılımıyla, olağanüstü toplantı yapılarak toplantı yeter sayısına bakılmaksızın önceki günün bütün gündem maddelerini kabul edildiğini söyleyen İnci, başkan ve diğer meclis üyelerinin, haksız şekilde gözaltına alınan meclis üyelerinin serbest bırakıldığı bir tarihte toplantı yapmak yerine onların toplantıya gelemeyeceği bir tarihte, şüpheli bir şekilde gözaltına alındıkları sıra alelacele kararlar aldı. Aynı gün, meclis toplantısında kararlar alındığı sıralarda gözaltına alınan meclis üyelerinin ifadesi alınmaktaydı. İfadenin tek konusu geçmiş tarihlerdeki bir meclis toplantısında Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın, toplantı gündeminde olmayan ve toplantı gündemine dahi alınamayacak olan ‘PKK bir terör örgütü müdür?’ sorusunu oylaması ve bazı meclis üyelerinin oylamaya katılmamasıydı. Bu haksız, gündem dışı soruya ilişkin sadece gözaltına alınan meclis üyeleri değil, meclisin çoğunluğunu oluşturan toplamda 21 üye oylamaya katılmamış ve başkanın sorusunu protesto etmişti. Kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz. Hele bir kamu kurumunda buna asla yer olmaz. Nitekim meclis üyeleri, ifadeleri alındıktan sonra çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğinde hiçbir koruma tedbiri altına alınmadan serbest bırakıldılar. Tüm anlatılan süreçlerde görülüyor ki yargı erkinin soruşturma birimleri, emniyet birimleri ve bir ilçe belediyesi, alenen kamu görevi üstlenen bireylerin ifade özgürlüğünü ihlal etmiştir. Halkın siyasi iradesine müdahalede bulunmuş, hiçbir hukuki temeli olmadan kişileri hürriyetinden ve siyasal haklarını kullanmaktan mahrum bırakmışlardır.” ifadelerini kullandı.
“Yarın hangi bireyin, ne gibi kötü emeller için haksızlığa maruz kalacağı artık belirsiz”
Bu ülkede birçok hukuksuzluğun yaşandığına tanık olduklarını belirten İnci, “Ama hepsi de bir şekilde gizlenmeye çalışıldı; kimi ustalıkla, kimi de çok acemice. Fakat son zamanlarda hukuksuzluğun hiç bir çekince görülmeden alenileştirildiği uygulamalara tanık oluyoruz. Bu hukuksuzluk uygulamaları bir distopyanın ilanıdır! Bu hukuksuzluk uygulamaları, artık hiç kimsenin özgürlük ve güvenlik hakkının olmadığının göstergesidir. Hukuksuzlukların alenileştirilmesi, birçok kamu kurumunun aleni hukuksuzlukları ortak yürütmesi, maalesef hukuk güvenliğinde son demleri yaşadığımızı göstermektedir. Yarın hangi bireyin, ne gibi kötü emeller için alenen haksızlığa maruz kalacağı artık belirsizdir. İktidarı derhal bu gayri hukuki yol ve yöntemlerin sıradanlaşmaması, bir rutin haline gelmemesi için gerekli önlemleri almaya, Anayasa’ya ve usulüne uygun imzalanmış uluslararası hukuk normlarına uymaya davet ediyoruz.” diyerek açıklamasını tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir