28 Mart 2024

‘KISITLI DEĞİL SINIRSIZ İHRACAT İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

0
NURDANE KARAKUŞ
Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün sorunlarına ortak akılla çözüm üretmeyi amaçlayan Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), istişare toplantılarının ikincisini Mersin’de gerçekleştirdi. Sektörün öncelikli sorunları arasında öne çıkan ihracat kısıtlamalarının çözümü için seferber olduklarını vurgulayan AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, dökme zeytinyağındaki yasakların kaldırılmasının ardından nohut ihracatının da önünün açıldığını söyledi. Nohut ihracatının önünün açılması için getirilen metodun revize edilmesini talep ettiklerini kaydeden Başkan Veysel Memiş, bu ürünlere ilave olarak kırmızı mercimek, bulgur ve diğer bakliyat gruplarındaki kısıtlamaların da kaldırılarak ihracatın önünün tamamen açılması için girişimlerini sürdürdüklerini belirtti.
“Şeffaf, ulaşılabilir ve iletişim içinde birlikte hareket etmek prensibimiz”
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) Mersin’deki hizmet binasında düzenlenen AHBİB Sektörel İstişare Toplantısı’na Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, AHBİB Yönetim Kurulu Üyeleri ve ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan AHBİB Başkanı Veysel Memiş, ortak akılla, şeffaf, ulaşılabilir ve iletişim içinde tüm paydaşlarla birlikte hareket etme prensibi doğrultusunda organize ettikleri istişare toplantılarının ilkini Hatay’da gerçekleştirdiklerini anımsatıp, Mersin’deki toplantının da bölge ihracatçılarının motivasyonuna önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
“İhracatın önünün tamamen açılmasını amaçlıyoruz”
Geçen Mayıs ayında AHBİB Yönetim Kurulu olarak Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci başta olmak üzere Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve TMO Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek sektörün taleplerini ve sorunlarını ilettikleri anlatan Başkan Veysel Memiş, “Yaptığımız görüşmelerin sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılı Mart ayında dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaya 7 Temmuz itibarıyla son verdi. Geçen cuma günü imzalanan kararla da nohut ihracatının önü açıldı. Bu güzel gelişmeler çiftçilerimizden yurt dışındaki alıcılarımıza kadar sektörün hemen hemen tüm paydaşlarını mutlu etti. Sektörümüz ve ülkemizin menfaatleri için gündeme getirdiğimiz konularda bizleri yalnız bırakmayarak çözüm sağlayan Bakanlarımıza ve kamu kurumlarımızın tüm yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Ancak nohut ihracatında getirilen metottan kaynaklı olarak firmalarımıza kota uygulamasının da en kısa zamanda kaldırılmasını bekliyoruz. Bu ürünlere ilave olarak kırmızı mercimek ve bulgur özelinde ihracatının tamamen önünün açılması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
“Uluslararası fuarlarda tanıtım atağı hazırlığındayız”
AHBİB’in kurumsal kimliğini güçlendirmek adına da bir dizi çalışma yürüttüklerini aktaran Başkan Veysel Memiş, kurumun logosunu oluşturduklarını, hizmet ve faaliyetlere ilişkin tanıtım videosu hazırlatacaklarını ve yurt dışı fuarlarda AHBİB üyelerinin tanıtımını sağlayacak broşürlerin basımını gerçekleştireceklerini ifade etti.
AHBİB üyelerini alt sektörlere göre gruplandırarak yurt dışı fuarlarda tanıtacaklarını ve stant tasarımı olmayan firmalar için ortak alan oluşturacaklarını belirten Başkan Memiş, bu çerçevede Ekim ayında düzenlecek olan Sial Fuarı’na katılım sağlayacaklarını duyurdu. AHBİB’in uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesine yönelik hâlihazırda iki ayrı UR-GE projesini devam ettirdiğini dile getiren Başkan Memiş, Ticaret Bakanlığı’nca yüzde 75 oranında desteklenen üçüncü projeyi de onay sürecinin tamamlanmasıyla aktif hale getireceklerini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir