18 Nisan 2024

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATININ YÜZDE 46’SI AKDENİZ’DEN

0
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, 2022 yılının ilk yarısında Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatının 1,45 milyar dolar düzeyine ulaştığını, bu satışa Akdeniz Bölgesi’nin yüzde 46 oranında destek verdiğini açıkladı. Başkan Ferhat Gürüz, “Yaş meyve sebze sektörünün lideri olan Birliğimiz, 2022 yılının Ocak-Haziran ayları arasında yüzde 17 artışla 668,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.” dedi.
Sektörün en önemli gündemi pestisit kalıntısı, yasaklı ve ruhsatsız zirai ilaç kullanımı ile mücadele
Türk yaş meyve sebze sektörünün ihracatında Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin ağırlıklı olduğunu kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Özellikle Avrupa Birliği pazarında Türkiye markasını güçlendirmek için pestisit kalıntısı, yasaklı ve ruhsatsız zirai ilaç kullanımı ile mücadelede sektörümüzün eşgüdüm içinde hareket etmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımıza inşaatlardaki yapı denetim şirketleri gibi zorunlu ve sorumlu zirai danışmanlık ofisleri modelini önerdik. Çiftçilerimiz ilaçlama ve gübreleme programlarını bu ofislerin kontrolünde ve gözetiminde yapacaklar. Hasat edilen ürünlerde ilaç kalıntısına rastlanırsa da zirai danışmanlık ofisleri sorumlu olacak. Bu yapının tesis edilmesiyle kalıntı sorununa köklü çözüm sağlayacağımıza inanıyoruz. Sektörümüzün tüm paydaşlarının güçlü desteği ile bu modelin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Pestisit kalıntısı, yasaklı ve ruhsatsız zirai ilaç kullanımı ile mücadele konusunu her platformda diri tuttuklarının altını çizen Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren 30 üyemizi ödüllendirdiğimiz Temmuz ayı başındaki törenimizde zorunlu ve sorumlu zirai danışmanlık ofisleri modeliyle ilgili düşüncelerimizi yine dile getirdik. Yine Temmuz ayı içinde Hatay’da gerçekleştirdiğimiz istişare toplantısında da kamu kurumlarının yöneticilerini, ihracatçı firmaların temsilcilerini ve ziraat mühendislerini bir araya getirerek bu soruna köklü çözüm getirmenin gayretini sürdürdük. Eylül ayından itibaren başlayacak narenciye sezonu öncesinde de kalıntı sorununa yönelik farkındalığı artıracak etkinliklerimize devam edeceğiz.”
Pestisit kalıntılarının analizi için ihracatçı birliklerinin laboratuvar kurması yönündeki taleplerin Ticaret Bakanlığı’nca uygun görüldüğünü de vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, Mersin, Adana ve Hatay’da kuracakları laboratuvarlarda kar amacı gütmeden hizmet vereceklerini belirtti. Başkan Ferhat Gürüz, analiz laboratuvarlarının kurulmasına ilişkin desteklerinden dolayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a teşekkür etti.
En fazla yaş meyve ve sebze ihracatı Rusya, Romanya ve Almanya’ya
Türk yaş meyve ve sebze sektörünün yılın ilk yarısındaki performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şöyle konuştu: “Ocak-Haziran ayları arasında 1 milyon 471 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüzün en fazla ihraç ettiği ürünler domates, mandalina ve limon oldu. Bu dönemde yüzde 15 artışla 247,9 milyon dolarlık domates, yüzde 19 artışla 168,7 milyon dolarlık mandalina ve yüzde 5 artışla 148,8 milyon dolarlık limon ihraç ettik. Yılın ilk yarısındaki yaş meyve sebze ihracatımızda en büyük pazarlarımız Rusya, Romanya ve Almanya oldu. Rusya’ya 454,9 milyon dolarlık, Romanya’ya 126,8 milyon dolarlık ve Almanya’ya 124,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkelerin başında İsrail, Hırvatistan ve Azerbaycan-Nahçıvan geldi. İsrail’e yüzde 383 artışla 32,1 milyon dolarlık, Hırvatistan’a yüzde 96 artışla 12,7 milyon dolarlık ve Azerbaycan-Nahçıvan’a yüzde 52 artışla 10,5 milyon dolarlık ihracata imza attık.”
Mersin, yaş meyve sebze ihracatında zirvede
Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) sorumluluk bölgesinde yer alan illerin etkinliğinin 2022’nin ilk yarısında da artış kaydettiğinin altını çizen Başkan Gürüz, “Ocak-Haziran ayları arasında en fazla yaş meyve sebze ihraç eden illerimiz arasında Mersin ilk sırada yer aldı. Yılın ilk yarısında yüzde 15 artış sağlayan Mersin ilimiz, 361,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Hatay ilimiz yüzde 1 artışla 227,2 milyon dolarlık, Adana ilimiz yüzde 27 artışla 69 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştı.” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir