16 Nisan 2024

KASAPLAR ÇARŞISI BİLİNMEZİ SORUN VAR MI YOK MU?

0

‘Mecliste kamulaştırma kararı alınan Kasaplar Çarşısı yine gündem oldu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer bir sorun olmadığını söylerken, MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara ve Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak 50 esnafın restorasyonu kabul etmediğini söylediler.

Haber / MUSTAFA ÖZCAN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. 2020 yılında mecliste kararı alınan Kasaplar Çarşısı’nın kamulaştırılması ve bunun uygulanma çabaları kararı ile ilgili mecliste tartışma yaşandı. MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, oranın yönetiminin ve esnaf vatandaşların orayı satmak istemediklerini söyleyerek, “Esnaf, ‘Buraları bizlere babadan kalma. Biz burada belediye ile ortak çalışma yapmak isteriz. Tadilat, güzelliştirme, sağlıklaştırma hereşe varız. Sayın Başkanımızdan randevu talebinde bulunduk. Bu randevuyu da bize vermedi. Kamulaştırma değil ortak sağlıklı projeleştirmesi taraftarıyız’ diyorlar.” dedi.
“Biz kimseyi zorlamıyoruz”
Kasaplar Çarşısı ile ilgili sorunu cevaplayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kimin neyi şikayet ettiğine anlam veremediğini söyleyerek, “Orada 71 adet dükkan var. 21 adet dükkan sahibi ile uzlaşma sağlandı. Zaten biz bu çalışmaları Ticaret Odası ile birlikte götürüyoruz. Bir Meslek Odası kapsamında belediye, esnaflar ve dernekler var. Ayrıca Kamulaştırma diye kimsenin metazori yapmıyoruz. Esnaflardan bir kısmı, ‘Biz satmıyoruz biz de kalsın dükkanlar’ dediler. Biz de tamam dedik. Restorasyonu biz yaparız, sizi restarosyon miktarı ne ise borçlandırırız. Ama bizim hangi konuda çalışmanız gerektiğini biz söyleyeceğiz. Siz ona uymak zorunda olacaksınız. Zaten onlar da bunu kabul ettiler. Biz kimseyi zorlamıyoruz. İsteyen satar isteyen satmaz. Aramızda bir ayrılık yok. Daha geçtiğimiz günlerde bir araya geldik.” şeklinde konuştu.
’50 esnaf Kamulaştırmayı kabul etmiyor’
Bu açıklamalardan sonra söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ve MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara durumun öyle olmadığını söylediler. Gültak, “Gündem olduğu için mesele çözülsün. Baya bir esnaf geldi bana. Ama ben ‘Siz bunu Başkan Seçer ile çözün.” dedim. Diyorlar ki, ‘Kamulaştırmayı kabul etmiyoruz.’ Kabul eden 21 kişi dışındakiler kabul etmeyenler. Kabul etmeyen 50 esnaf restorasyonda ciddi bedeller çıkarsa ‘Biz nasıl ödeyeceğiz?’ diye soruyorlar. Bunu mecliste tekrar tartışalım. Bu masraflar meclisin bütçesinden karşılansın. Biz burada karar verelim.” dedi.
“Aralarından biri farklı bir amaç için yapıyorsa bilemem”
Tekrar söz alan Başkan Seçer bu durumun meclisin değil idarenin karar vermesi gereken bir durum olduğunu söyleyerek, “Bana yansıyan bir şikayet yok. Sürekli de bir araya geliyorlar. Benimle de bir araya geldiler. Aralarından biri farklı bir amaç için bunu yapıyorsa bilemem ama şunu biliyorum bu dediğiniz mümkün değil yapamayız. Biz orada çok köklü bir çalışma yapıyoruz. O iş ayrı bir iş. Balık Pazarı’nda olduğu gibi onun da işlemlerini bekliyorum. Giydirmelerini yapacağız. Oradan tek kuruş istemiyorum. Bu 2 iş tamamen farklı bir iş. Ben onlarla görüştüm. Aynı şeyleri bir kez daha görüşmenin anlamı yok. Arkadaşlarım bana bir şey iletmedi. Tekrar görüşeceğim. İhtiyaç olursa bir toplantı daha yaparız ama ben olmadan da toplantı yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir