18 Nisan 2024

Miyadı Geçmiş Gıdaları Kullanabilir miyiz? Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

0
Bir gıdanın son kullanma tarihinden önce onu derin dondurucuya koyabilirsiniz. Uzun sürerse gıdanın kalitesi gittikçe bozulacaktır. Bir gıdanın derin dondurucudan çıkarıldığında buzdolabına konulup buzunun çözülmesi en iyi yöntemdir. Açılmamış konserve gıdalar yıllarca bozulmadan kalabilir.
Son Kullanma Tarihi Geçse de Tüketebileceğiniz 20 Yiyecek
Ekmek, tavuk ve çiğ et, çiğ balık, süt, yoğurt, peynir, yumurta, bal, şeker, kahve, zeytin, çikolata, makarna, bisküvi, cips, kahvaltı gevreği, dondurulmuş sebze ve meyveler, konserve yiyecekler, fıstık ezmesi, ketçap ve hardal.
1) Ekmek: Ekmek, küflenmediği sürece tüketilebilir. Özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Küflenen ekmek ise kesinlikle yenmemelidir.
2) Tavuk ve Çiğ Et: Hem tavuk hem de çiğ et, dışarıda birkaç saat, buzdolabında ise birkaç gün dayanır. Son kullanma tarihi geçmiş tavuk, eğer derin dondurucuda saklanırsa, neredeyse bir yıla yakın bir süre dayanır. Hindi eti de aynı şekilde uzun süre saklanabilir. Kırmızı et ise derin dondurucuda son tüketim tarihi üzerinden 3-4 ay daha saklanabilir.
3) Çiğ Balık: Çiğ balık, tıpkı et ve tavuk gibi derin dondurucuda 6-9 ay kadar saklanabilir. Dondurulmuş halde satılan balıklar, eğer buzu çözülmediyse, neredeyse bir yıla yakın bir süre derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Füme balıklarsa, derin dondurucuda 3-6 ay kadar saklanabilir. Son olarak konserve ton balıkları, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 2-5 yıl dayanabilir.
4) Süt: Son kullanma tarihi geçmiş süt, sonraki 5-6 gün içerisinde tüketilebilir. Sütün dayanıklılığında içerisindeki yağ miktarı büyük rol oynar. Yağsız sütlerin dayanıklılığı daha uzundur. Yağsız süt, üzerinde yazan son tüketim tarihinden sonraki 10’uncu günde bile tüketilebilir. Yağlı sütler ise en fazla 5-7 gün dayanır. Sütün bozulduğunu kokusundan ve tadından anlayabilirsiniz. Ayrıca bozulan sütte topaklanma oluşur. Bu topaklanmayı sütü bardağa dökerken fark edebilirsiniz. Bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
5) Yoğurt: Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir. Küf, doğrudan yoğurdun bozulduğu anlamına gelmez.
6) Peynir: Yumuşak peynirlerin raf ömrü kısa olsa da, özellikle sert peynirler son tüketim tarihinden sonra bile tüketilebilir. Peynirin bozulup bozulmadığını son tüketim tarihinden ziyade, tadına ve kokusuna bakarak kolayca anlayabilirsiniz.
7) Yumurta: Yumurta, son tüketim tarihi geçse de tüketilebilen yiyeceklerden biri. Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli. Bekleyen yumurtada salmonella bakterisi oluşabilir. Bunun önüne geçmenin yolu yumurtaları 5 santigrat derecenin altında saklamaktır.
8) Bal: Birçok insan şekerlenen balın bozulduğunu düşünür. Oysa şekerlenen bal suda eritildikten sonra güvenle tüketilebilir. Bal, doğal yapısı sayesinde raf ömrü uzun olan yiyeceklerdendir. Eğer kapağı açılmadıysa, son tüketim tarihinden sonraki bir yıl içinde tüketilebilir.
9) Şeker: Hem beyaz hem de esmer şekerin raf ömrü uzundur. Yıllarca bozulmadan muhafaza edilebilir. Hava almayan ambalajlarda saklanan şekerler, son tüketim tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir.
10) Kahve: Son kullanma tarihi geçmiş kahve, eğer serin ve kuru bir yerde saklanıyorsa, 2-20 yıl kadar dayanabilir. Derin dondurucuda saklanan kahveler ise neredeyse sonsuza kadar bozulmadan kalabilir.
11) Zeytin: Zeytin, yıkanmaz ve yağlanmazsa uzunca bir süre dayanır. Satın aldığınız zeytini soslamadan cam bir kavanoza koyarsanız, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz. Ambalajı hiç açılmayan zeytin de uzunca bir süre buzdolabında muhafaza edilebilir.
12) Çikolata: Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu tabaka küf değildir, sadece çikolatanın yüzeyine çıkan yağdır. Çikolatanın bozulup bozulmadığını anlamanın en kolay yolu tadını kontrol etmektedir. Tadında farklılık olan çikolata kesinlikle tüketilmemelidir.
13) Makarna: Makarna oldukça uzun ömürlü bir yiyecektir. Paketi açılmadıysa son tüketim tarihi üzerinde 2 yıl daha saklanabilir. Taze makarnalar ise son tüketim tarihi üzerinden en geç 5 gün sonra tüketilmelidir.
14) Bisküvi: Paketi açılmayan bisküvi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içerisinde tüketilebilir.
15) Cips: Cipsler, ambalajın üzerinde yazan son kullanma tarihinden bir ay sonraya kadar tüketilebilir. Bu süre zarfında yenen cipsler, kişiyi hasta etmez.
16) Kahvaltı Gevreği: Hazır olarak satılan kahvaltılık gevrekler, eğer paketi açılmazsa, üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki 6-8 ay boyunca tüketilebilir. Paketi açılan kahvaltılık gevrekler ise en geç 6 ay içinde tüketilmelidir.
17) Dondurulmuş Sebze ve Meyveler: Marketlerde hazır olarak satılan dondurulmuş meyve ve sebzeler, paketlerinin açılmaması şartıyla, son tüketim tarihinden sonraki 8-10 ay içinde tüketilebilir.
18) Konserve Yiyecekler: Konserve yiyeceklerin büyük çoğunluğu, paketinin açılmaması şartıyla, 3-5 yıla kadar dayanır. Ancak domates ve ananas gibi besinlerin konservelerinin raf ömrü kısadır. Bu ürünler son tüketim tarihine kadar mutlaka tüketilmelidir.
19) Fıstık Ezmesi: Fıstık ezmesi, ambalajı açılmadığı sürece, son tüketim tarihinden sonraki bir yıla kadar tüketilebilir. Doğal, ev yapımı fıstık ezmesinin raf ömrü daha kısadır.
20) Ketçap ve Hardal: Ketçap ve hardal başta olmak üzere birçok sos, kapakları açılmadığı sürece son tüketim tarihinden sonraki bir yıla kadar dayanabilir. Son tüketim tarihi geçtikten sonra yediğiniz yiyecekler vücudunuzda anormal etkilere neden olduysa en kısa süre içinde bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir