16 Nisan 2024

‘Şiddeti önlemek için her kesime ihtiyacımız var’

0
ARZU ÖZER
‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonu 2022 Yılı 2’inci Toplantısı’ Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan’ın yanı sıra; Kaymakamlar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin hayati öneme haiz olduğunu vurgulayan Pehlivan, “2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısında paylaşıldı. Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nın 5 ana hedefi bulunuyor. Bu hedefler; “Adalete Erişim ve Mevzuat, Politika ve Koordinasyon, Koruyucu ve Önleyici Hizmetler, Toplumsal Farkındalık, Veri ve İstatistik” konularıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 23 Mart 2022 tarihinde imzalanan protokolle kamuoyuna duyurulan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı” kapsamında Valilik ve Müdürlüklerimiz ile ilçelerde ise Kaymakamlıklarca, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hem mevzuat hem de uygulamaya yönelik çeşitli çalışmaların gerçekleştirildi.” dedi.
“Şiddete Sıfır Tolerans”
İl bazında üç ayda bir olacak şekilde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Toplantısı düzenlendiğini hatırlatan Vali Pehlivan, “Şiddete Sıfır Tolerans” ilkesi doğrultusunda kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek amacıyla toplumumuzun her kesimi ile birlikte hareket edilmesinin önemine işaret etti. Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan sunumla devam eden toplantıda, Mersin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Risk Haritası hakkında bilgiler verilerek, vaka sayıları hakkında yapılan çalışmalar ve paydaş kurumlarla koordinasyon konuları ele alındı. Söz konusu Genelgede İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Müdürlüğü koordinesinde “2022 yılında erkek odaklı şekilde yürütülecek olan kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin yaygın eğitim ve farkındalık çalışmaları kapsamında yıl içerisinde ülke çapında en az 5 milyon erkeğe, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında temel bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimleri verilecek şekilde gerekli planlamaların yapılması” hedefi yer aldığı belirtildi.
Aynı kapsamda Mersin’de ise, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce 110 bin erkeğe, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında farkındalık eğitimleri verilmesi yönünde tüm kamu kurumlarındaki erkek personel, Serbest Bölge,  Hal Başkanlığı, Organize Sanayi Bölgesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Liman, Kahvehaneler gibi erkeklerin yoğun çalıştığı alanlarda  eğitimlerin yapılması planlandığı bilgisi verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir