29 Mart 2024
MUSTAFA ÖZCAN
Mersin’deki gazeteciler, Diyarbakır’da 16 meslektaşlarının tutuklanmasına açıklama yaparak tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamayı okuyan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Cemil Uğur, baskı ve sindirme politikalarına boyun eğmeyeceklerini söyledi.
Uğur, “Diyarbakır’da 8 Haziran’da gözaltına alınan 20 gazeteciden 16’sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Meslektaşlarımızın tutuklanmasına hangi kılıf uydurulsa uydurulsun, bizler gerçeği biliyoruz. Meslektaşlarımız; gazeteciliğin onurunu ve halkın haber alma hakkını savunduğu için tutuklandı. Demokrasi, basın ve ifade özgürlüğünü savunarak iktidara gelen AK Parti, bugün bunları tamamen ortadan kaldırdı. Sırf iktidarını sürdürmek isteyen AK Parti, meslektaşlarımızı tutuklayarak seçim sürecini başlatmıştır. Bu süreci baskıyla sürdürmeye çalışacaklarını şimdiden tahmin etmek kahinlik olmayacaktır. Basına yönelik gözaltılar ve baskılar, tamamen bütün topluma verilmiş bir gözdağıdır.” dedi.
Gazetecilere, mesleki faaliyetleri nedeniyle başlatılan soruşturma ve tutuklamaların basın özgürlüğüne ve haber alma hakkına saldırı olduğunu latını çizen Uğur, “ Basın özgürlüğü konusunda180 ülke içinde 149’uncu sırada olan Türkiye, Diyarbakır’da 16 gazeteciyi tutuklayarak bu sıralamada daha da geriye düşmüş durumda. Özgür basının hapsedilmesi karşısında muhalefet partilerinden aydınına, gazetecisinden cemiyetine kadar susanlar şunu unutmamalıdır ki; basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Bunun sadece biz gazetecilerin değil, Türkiye’de yaşayan 84 milyonun meselesi olduğu bilinmelidir. Bu bakımdan demokrasi ve halkın haber alma hakkını savunmak için tüm siyasi partileri, kurumları ve yurttaşları ortak mücadele etrafından birleşmeye çağırıyoruz. Biz gazeteciler; zalimin zulmüne karşı mücadele edenlerin, kadınların, işçileri, emekçilerin, KHK’lıların, Kürt halkının, yok sayılan halkların inançların, doğası için direnenlerin ve tüm ezilenlerin sesi olmaya devam edeceğiz. Biz gazeteciler; gözaltılara, tutuklamalara, baskı ve sindirme politikalarına boyun eğmeyeceğiz. Biz gazeteciler; her ne pahasına olursa olsun, Ape Musa’dan, Metin Göktepe’den, Uğur Mumcu’dan, Hrant Dink’ten devraldığımız kalemle hakikati yazmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar onlar için her alanda onların sesi olacağız.” ifadelerini kullandı.
“Özgür basın susturulamaz” ve “Cezaevinde gazeteci istemiyoruz” sloganları atan gazeteciler, alkışlarla açıklamayı sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir