28 Mart 2024

Prof. Dr. Işın AKYAR: Yumurta Yemek Sağlıklı mıdır?

0
Yumurta tüm kahvaltı menülerinden, fast food zincirlerine organik kafelere dek çok kullanılan bir gıdadır. Ancak yumurta hakkında çok fazla soru işareti vardır.
Kolesterolünüzü yükseltir mi?
Omletinizi yumurtanın beyazıyla mı yoksa sarısını da kullanarak mı yemelisiniz?
Diyetisyenler sarısıyla birlikte yumurta tüketmenin sağlıklı bir seçim olduğunu belirtiyorlar.
Beslenme uzmanları içerdiği vitamin ve proteinler nedeniyle yumurtanın sağlıklı bir seçenek olduğunu kabul ederler.
Yumurta 13 vitamin ve mineral içerir. Ayrıca, kas oluşumu ve gelişimi için gerekli olan yüksek kaliteli protein de içerir. 1 büyük yumurtada 6 gr protein ve 72 kalori bulunur. Ayrıca, yumurtalar gıdayı yararlı enerji haline dönüştürebilen biotin, metabolizmada temel besleyici maddelerden kolin, bağışıklık sistemi için önemli vitamin A, vücudunuzu serbest radikallerden koruyan antioksidanlardan zeaxanthin ve lutein gibi besleyici maddeler içerir.
Yumurta ayrıca doğal olarak D vitamini içeren tek gıdadır.
Böylelikle kemikleriniz güçlü olur.
Yumurta sarısını yemeli misiniz?
Bir büyük yumurtada 186 mg kolesterol bulunur. Günlük 300 mg’ın altında kolesterol alımı önerilmektedir. Yapılan son araştırmalara göre diyetteki kolesterol kanınınzdaki kolesterol düzeyini belirgin olarak etkilememektedir.
Yapılan araştırmalara göre, diyetinizde her gün bulunan yarım yumurta yani haftada 3-4’ten fazla yumurta bir kişinin kalp damar hastalıklarını yüzde 6 arttırabilir ve bu kişilerin erken ölüm riski yüzde 8 olabilir.
Kolesterole ek olarak, yumurta sarısında  yüksek düzeyde demir, folat, lutein ve zeaxanthin vardır. Yumurta sarısında beyazına oranla daha az protein olmasına karşın, birçok besleyici gıda, ör. yağda eriyen vitaminler, esansiyel yağ asitleri ve antioksidanlar bulunur.
Yumurta beyazını yemeli misiniz?
Yalnızca yumurta beyazının yenmesi daha önceleri sağlıklı kabul edilmekteydi. Protein, ve bazı B vitaminlerini içerir. Acak, artık yumurtanın sarısıyla birlite tüketilmesinin daha doğru olduğu bildirilmektedir. Yalnızca beyazını yediğinizde yumurtadan alacağınız proteinin yarısını alabilirsiniz. Ayrıca, vit D, E ve A gibi temel vitaminler, kolin, antioksidan ve mineralleri de alamazsınız.
Yumurta kolesterolünüzü yükseltir mi?
Son yapılan çalışmalara göre diyetteki kolesterol kan kolesterolü ile doğrudan ilişkili değildir. Kalp hastalıkları ile ilişkili risk faktörleri içerisinde genetik, hareket eksikliği ile sigara ve içki içmek gibi yaşam şekli değişiklikleri bulunmaktadır.
2018 yılında Heart dergisinde yayınlanan bir çalışmada günde yaklaşık 1 yumurta yiyen kişilerde iyi huylu HDL kolesterolün yükselerek kan damarlarında yağ oluşumuna engel olduğu, böylelikle de  kalp hastalıkları ve felç risklerine karşı bir miktar koruyucu etki sağladığı gösterilmiştir.
Organik yumurta satın almalı mısınız?
Organik yumurta ya da serbest gezen tavuk yumurtası tüketmenin daha iyi olduğu diyetisyenlerce kabul edilmektedir. Böylelikle, antibiyotik, kimyasallar, ve ağır metalleri almazsınız. Ancak, eğer Salmonella gibi gıda kaynaklı zehirlenmelerden çekiniyorsanız organik yumurta alımı bunu engellemeyecektir. Gıda zehirlenmesinden korunmanın en iyi yolu yumurtaları çok iyi bir şekilde pişirmektir.
Yumurta yemenin en sağlıklı yolu nedir?
Yumurtaları iyi bir şekilde pişirmenin en iyi şekilde protein alımını sağlayacağını ayrıca bu şekilde biotinin da daha aktif olacağını bildirilmektedir. Yumurtayı tüm yumurta olarak değerlendirmeniz daha doğru olacaktır.
Ayrıca, yumurtanızı sebzelerle birlikte kombine edebilirsiniz. Tüm tahıllı gıdalarla da kombine edebilirsiniz. Örneğin, bir yumurta yediğinizde ya bir mandalina ya da bir miktar üzüm ile kombine edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir