19 Nisan 2024

‘Gözaltılar gazetecilik mesleğine yönelik’

0
NURDANE KARAKUŞ
Diyarbakır’da 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alınmasına tepki göstermek için Mersin’deki gazeteciler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde yapılan açıklamaya, çok sayıda gazetecinin yanı sıra, İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Mersin Temsilcisi Hediye Eroğlu, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş katıldı.
 Gazeteciler adına konuşan Gamze Şimşek, gözaltıların gazetecilik mesleğine yönelik olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz gün yapılan ev baskınlarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş başkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Feynaz Koçuk, Lezgin Akdeniz, Mehmet Ali Ertaş ve Kadir Bayram gözaltına alındı. Gerçeğin tersyüz edildiği bir dönemde gazetecilere daha fazla görev düşmektedir. En ufak bir eleştirinin soruşturma, gözaltı ve tutuklama gerekçesi yapıldığı Türkiye’de on yıllardır olduğu gibi bugün de hakikatin peşinde koşan gazeteciler, gerçeği açığa çıkarmak için gece gündüz çalışmakta, mesleğin onurunu yükseltmektedirler. Basına yapılan baskı bireysel olarak sadece gazetecilere değil, halkın haber alma hakkına, aydınlanma hakkına, basın ve ifade özgürlüğüne ve demokrasiye saldırıdır.” dedi.
“Meslektaşlarımızın gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz”
Türkiye’nin Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl açıkladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada yer aldığını belirten Şimşek, “Ülkemizde gazetecilere yönelik tehdit, baskı, saldırılar sürerken, Diyarbakır’da
meslektaşlarımızın gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz. Mesleğimize yapılan bu saldırılar biz gazetecileri sanılanın aksine daha da dayanışmaya ve mesleğinin gereklerine sahip çıkmaya itiyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmadığı sürece demokrasi olmayacağını biliyoruz. Buradan tüm partilere ve kurumlara gazeteciliği sahiplenmeye, iktidara da mesleğimize dönük baskılara son vererek, Diyarbakır’da gözaltına alınan meslektaşlarımızı serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz. Demokratik bir Türkiye için düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılsın. Gazetecilik suç değildir! Tüm gözaltıları serbest bırakın.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir