19 Nisan 2024

‘Sıfır Atık’ temasıyla ağaç dikildi

0
ARZU ÖZER
Doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin artırılması amacıyla ülke genelinde bu yılki teması ‘Sıfır Atık’ olarak belirlenen 1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası kapsamında; Mersin Valiliği himayesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile Toroslar Belediyesi Başkanlığınca fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı genelgesi gereğince ülkemiz genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen etkinlik, Toroslar Şehir Hastanesi Ağaçlandırma Projesi Sahası’nda gerçekleşti. Etkinliğe Vali Ali Hamza Pehlivan’ın yanı sıra, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın, il müdürleri ile vatandaşlar katıldı.
Programda yaptığı konuşmasında 20.05.2022 tarihli Resmî Gazete’de Cumhurbaşkan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan “Türkiye Çevre Haftası” konulu genelgenin yürürlüğe girdiğini kaydeden Vali Ali Hamza Pehlivan, “Bu genelge doğrultusunda; 1972 yılından bu yana “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanan 5 Haziran tarihinin içinde bulunduğu hafta, Ülkemizde artık her yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından duyurulacak bir temayla “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanacaktır. Haftanın bu yılki teması “Sıfır Atık” olarak belirlenmiştir.” dedi.
“Plastik poşet kullanımı yüzde 65 azaldı”
‘Sıfır Atık’ ile ilgili çalışmaların Emine Erdoğan himayelerinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı genel koordinasyonunda; illerde Valilikler himayesinde il Müdürlükleri, ilçelerde ise Kaymakamlıklar ve ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla sürdürülmeye devam ettiğini belirten Vali Pehlivan, “Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz, Mersin genelinde faaliyetleri ve uygulamaları yakinen takip ediyor. Sıfır atık yönetim sistemine geçen firma kurum ve kuruluş sayısı 3.669 Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi alan kurum ve kuruluş sayısı 3 bin 38’dir. Yine Sıfır Atık konusunda devam eden çalışmalar neticesinde ülkemiz genelinde plastik poşet kullanımı yüzde 65 azalmıştır. Denizlerimizin korunması ve gelecek nesillere daha temiz deniz bırakmak amacıyla ülkemiz genelinde uygulamaya konulan Sıfır Atık Mavi Projesi ilimizde de başlatıldı. Bu çerçevede deniz çöpleri ile mücadele ve deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla “Deniz Çöpleri İl Eylem Planı” hazırlanmış ve uygulamaya geçilmiştir. Müdürlüğümüz tarafından bu hafta düzenlenecek toplumun tüm kesimlerini kapsayıcı çeşitli etkinliklerle, Sıfır Atık başlığı altında “Sağlıklı Çevre Yaşamı” konusunda farkındalık çalışmaları yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ ve ‘Türkiye Çevre Haftası’ münasebetiyle düzenlenen etkinlikte fidanlar, Vali Ali Hamza Pehlivan ve beraberindekiler tarafından toprakla buluşturuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir