25 Nisan 2024

GAZİ MERT-SOHBET KÖŞESİ: GEÇMİŞTEN BİR ANIM VE OSMANCIK KURULUŞ, DİRİLİŞ ERTUĞRUL, KURULUŞ OSMAN GİBİ TARİHİ DİZİLER…

0

Televizyon kanallarında yayınlanan Osmancık Kuruluş, Diriliş Ertuğrul, Kuruluş Osman, Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı gibi Osmanlı devletinin kuruluşu ile ilgili ve Selçukluları anlatan Alparslan Büyük Selçuklu gibi dizi filmleri izlerken Anamur İlçe Milli Eğitim müdürlüğü dönemimde çekimlerine büyük ölçüde yardımcı olmaya çalıştığım Anamur Mamure kalesinde çekilen tarihi bir film setini hatırlarım:

Geçtiğimiz yıllarda gösterime giren OSMANCIK KURULUŞ dizisinin önemli bazı bölümleri Anamur Mamure Kalesinde çekilmişti.

Ayrıca savaş sahnelerinin bir bölümü de Mamure kalesinin önünde çekilmişti.

Tıpkı Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman dizilerinde olduğu gibi Osmancık filminde de 6 asır boyunca dünyada hükümranlık süren, tarihin en büyük imparatorluğu olan OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN Kuruluş yılları anlatılıyordu.

Merhum Tarık Buğra’nın unutulmaz romanından uyarlanan Osmancık Kuruluş; Sevgili dostum merhum yönetmen Yücel Çakmaklı tarafından destanımsı bir anlatımla izleyicilerin karşısına çıkmıştı.

Dizide: Küçük bir Kayı boyu iken; azim, adalet ve siyaset dehası yönetimi sayesinde yüzyıllar boyunca İslam’ı Avrupa’nın göbeğine kadar taşıyabilen bir hanedan, Osman Gazi’nin beyliğiyle bütünleşen bir yaşam öyküsü anlatılıyordu.

Filmde; Cihan Ünal, Meral Orhonsay, Yaşar Alptekin, Sema Yunak, Sema Çelebi, Nurhan Nur, Eşref Kolçak, Haluk Kurtoğlu, Erol Taş, Kadir Savun, Aliye Rona, Ahmet Mekin, Sümer Tilmaç, Süleyman Turan, Berhan Şimşek ve Faruk Tınaz’dan oluşan dev oyuncu kadrosu yer almıştı.

Bir bölümü Anamur’da çekilen filmin savaş sahnelerinin çekimi için Anamur’a 40’ın üzerinde AT getirilmiş, Anamur Kalesinin kuzey cephesine OTAĞ kurulmuş ve yerli halktan savaş sahnesi için pek çok figüran kullanılmıştı.

Burada bir hatıramı sizlerle de paylaşmak istiyorum:

Filmin çekildiği yıl Anamur’da görev yapmaktaydım. Daha önceki yıllarda yakından tanıdığım yönetmen Sayın Yücel Çakmaklı’ya yardımcı olabilmek için 10’larca figüran önermiştim ve önerdiğim figüranlar savaş sahnelerinde yer almıştı.

Savaş sahnesinin bir bölümü şöyleydi:

Osmanlı askerleriyle yabancı askerler Anamur Kalesinin Kuzey bölümünde Mersin-Antalya karayolu ile Anamur Kalesi arasında kıran-kırana bir savaşa tutuşuyor…

Ortalık toz duman…

Yerde Türk şehitleri ve yabancı askerlerin ölüleri var…

Senaryo gereğince şehitler ve ölüler yerde yatar vaziyette iken 40’ın üzerinde atlı dörtnala bunların üzerinden geçecek…

Atların hepsi talimli…

Sahne tamam… Atlılar atlarının üzerinde… Yerde yatan insanlar… Atlar dörtnala geçmek için tırısa geçtiği anda benim önerdiğim kıpırdamamaları ve ses çıkarmamaları için Sayın Çakmaklı’nın yerleştirdiği figüranlardan biri kolunu kaldırarak ; “Benim iki çocuğum var… Ölmek istemiyorum…”diye bağırmaya başlıyor…

Bir stop sesi… Çekim durduruluyor…

İsmi Özel’imde saklı Figüran ikna ediliyor… Tekrar yere yatırılıyor… Çekim başlıyor… Tırısa geçen atlar… Yine aynı ses…

Yine stop sesi… Yeniden ikna ediliş ve 3’üncü defa gerçekleşen sahne…

Saatler süren çekim ve filmde 1 saniyede gösterilen sahne…

Filmin çekim sahnelerinin dışında kalan boş zamanlarında oyunculardan bir kısmını Bozyazı’daki muz bahçeme götürüşüm ve Anamur’u tanıtmaya çalışmam…

Unutamadığım bir sahne çekimi…

Kim bilir Osmancık Kuruluş, Diriliş Ertuğrul, Kuruluş Osman, Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı gibi Osmanlı devletinin kuruluşu ile ilgili ve Selçukluları anlatan Alparslan Büyük Selçuklu dizileri ne zor şartlarda çekiliyordur…

Tarihi filmlerde emeği geçenleri tebrik ediyoruz.

Hoşça kalınız.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir