29 Mart 2024

Gazetecilik mezunları içinde işsizlik oranı yüzde 18,3! ‘BU BASKI ANCAK ‘YAN YANA’ AŞILIR’

0

Bir yılda gazeteciler toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkûm edildi. 128 davada 273 gazeteci yargılandı. 60 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. Ayrıca TÜİK verilerine göre 2021 yılında genel işsizlik oranı yüzde 12 iken gazetecilik mezunları içinde işsizlik oranı yüzde 18,3.

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Avukat Ülkü Şahin ve Mesleki Haklar Uzmanı İlyas Coşkun’un hazırladığı rapor, sendikanın #YanYana sloganlı kampanyasıyla duyuruldu.
Raporun açıklamasında; “TGS bu rapor ile geniş bir perspektiften basın özgürlüğüne yönelik yasama, yargı, yürütme ve üçüncü kişilerden gelen müdahalelerle beraber basın özgürlüğü mücadelesini zayıflatmak için uygulanan sendikasızlaştırma ve güvencesiz çalışma dayatmalarını masaya yatırıyor. Tüm bunlara rağmen editoryal bağımsızlık, ekonomik ve sosyal haklar için sendika çatısı altında mücadele eden gazetecilerin sayısındaki artış, umut vadediyor. Yaşananlar gösteriyor ki bu günleri ancak yan yana aşmak mümkün. Yan yana duran örgütlü bir basın sektörünün aşamayacağı güçlük yok.” ifadelerine yer verildi.
57 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı
Açıklanan rapora göre 31 gazeteci toplamda 52 gün gözaltında kaldı. 60 gazeteci hakkında soruşturma açılırken, 128 davada 273 gazeteci yargılandı ve Gazeteciler toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkûm edildi. TGS, 10 cezaevinde 18 gazeteciyle görüşerek hak ihlâllerini kayıt altına aldı. 57 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı bilgisi verilirken, 32 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi. 54 haber sitesine ve 1355 haber içeriğine erişimin engellenmesine, 19 haberin içerikten çıkarılmasına da karar verildi.
İşsizlik gazetecilerin iş ve gelir güvencesi üzerinde baskı oluşturuyor
“Basın, Yayın ve Gazetecilik” işkolunda kayıtlı çalışanların 23.907’si gazetecilik faaliyeti yürütüyor. TÜİK verilerine göre 2021 yılında genel işsizlik oranı yüzde 12 iken gazetecilik mezunları içinde işsizlik oranı yüzde 18,3. Görece yüksek işsizlik oranı, çalışan gazetecilerin iş ve gelir güvencesi üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor. Resmi basın kartı sahibi gazeteci sayısı geçen yıla göre artış gösterse de kayıtlı gazetecilerin sadece yüzde 68,72’si karta sahip. Sigortasız ya da serbest çalışan gazetecilerle birlikte bu oran daha da düşüyor. Editoryal bağımsızlığın önündeki engeller kadar gazetecilerin ekonomik ve sosyal hakları da alarm veriyor.
Sendikalaşma önündeki tüm engellere rağmen TGS, son bir yılda üçü uluslararası ve dördü ulusal düzeyde faaliyet yürüten yedi medya kuruluşunda çoğunluğu sağlama başarısı gösterdi.
(Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir