28 Mart 2024

MEÜ ve Tarsus Belediyesi Tarımsal Verimliliği Artırma Konusunda İş Birliği Başlattı

0
ARZU ÖZER
Değişen iklim ve lojistik temelli sorunların oluştuğu koşullarda bütün dünyada gıda güvenliği ve tarımın çevreye olan zararını en aza indirgemek üzerine çalışmalar önem kazandı.
Bu kapsamda Mersin Üniversitesi Biyoteknoloji Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye’nin tarımsal verimliliğin doğal ve organik yöntemler ile artırılması adına birtakım doğal ve biyoteknolojik ürünler test edilip geliştirildi. Bu ürünleri bölge tarımına kazandırmak amacıyla MEÜ, Tarsus Belediyesi ve Birleşmiş Milletlerden fon sağlayabilecek akredite Tarsus Yaşam Derneği arasında iş birliğine ilişkin mutabakat sağlandı.
Bu kapsamdaki iş birliği için hazırlanan protokolün imza töreni MEÜ Senato Odasında MEÜ Rektörümü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Furkan Ayaz ile Gençlik ve Tarsus Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selen’in katılımıyla gerçekleşti.
Projenin başarılı olmasıyla Tarsus başta olmak üzere, Mersin ve Türkiye için çok önemli sonuçların kazanılacağını ifade eden Prof. Dr. Çamsarı, iş birliği kapsamında hayata geçirilen proje ile dünyada ve ülkemizde gıda güvenliği, toprak ve bitki sağlığı, çevrenin korunması ve insan sağlığı konularındaki sorunlara biyoteknolojik, doğal ve organik çözümlerin üretilmesi, mültecilerin topluma ve bilime entegre edilmesi ile milli üretimin artırılmasının amaçlandığını kaydetti.
Proje ile ilgili bilgiler de veren Çamsarı, “Biyoteknoloji alanındaki uzmanların Tarsus Belediyesi’nin tarım arazilerinde ve Birleşmiş Milletler fonlarınca açılacak olan sera sahalarında yarısı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yarısı mültecilerden oluşan gençlere organik ve biyoteknolojik ürünler ile verimliliği artırılmış tarım üzerine eğitim verecekler. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılında güncellenen 2019-2023 stratejik planı çerçevesinde organik tarımın geliştirilmesi, toprağa ve bitkiye uygulanması sonucu hem çevreye hem de insan ve hayvan sağlığına ciddi negatif etkileri olan kimyasal bazlı ilaçların, bitki ve toprak destek ürünlerinin ve kimyasal bazlı gübrelerin kullanımını azaltmaya yönelik hedefler doğrultusunda sahada çalışmaların yapılacak. Protokol kapsamında Mersin Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine her türlü desteği veren Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.
“Yaşanan bu gıda güvenliği sorununu çözmek için çalışacağız”
Pandemi döneminde insanların su ve gıda konularındaki farkındalıklarının çok arttığını ifade eden Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, belediye olarak özellikle küçük üreticilere katkıda bulunmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Projeye akademik olarak büyük destek veren MEÜ’ye, Tarsus halkı ve Tarsus Belediyesi olarak teşekkür eden Bozdoğan, proje sonunda halkın tarım girdilerindeki başarılı sonuçları gördüklerinde mutlu olacaklarına inandığını söyleyerek sözlerini tamamladı.
Dünyada yaşanan iklim değişikliği ve lojistik ağların bozulmasından ötürü ciddi bir gıda güvenliği sorunu yaşandığını söyleyen MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Furkan Ayaz ise, “Yaşanan bu gıda güvenliği sorununu çözmek için, öğrencilerimiz ve uzmanlarımızla birlikte çalışacağımız; tarımda verimliliği doğal, organik ve biyoteknolojik ürünlerle nasıl arttırabiliriz üzerine bir proje hazırladık ve bugün de protokol imzalandı. Özellikle kırsal bölgelerde tarımın iyileştirilmesi ve rekoltenin artırılması adına bir iş birliği oluşturmuş olduk. Elimizde olan ve geliştirmiş olduğumuz ürünleri, direkt sahada uygulayarak insanların hayatına dokunmak istiyoruz. Destekleri için Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’ya, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a e Tarsus Yaşam Derneği’ne teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir