28 Mart 2024

‘HERKESE ADALET VE DEMOKRASİ GEREK’

0
MUSTAFA ÖZCAN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Mersin Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda Gezi Davası kararı protesto edildi. Meydanda toplanan kalabalık her yer Taksim her yer Direniş sloganıyla mahkemenin Gezi kararını protesto ederken alanda CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, HDP Mersin Milletvekilli Fatma Kurtulan ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı.
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davada, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’a da 18’er yıl hapis cezası verilmesi Mersin’de protesto edildi. Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya tek adam yönetiminin son bulması gerektiğini söyleyerek, “Hak mücadelesi verenlerin bir bahaneyle ağırlaştırılmış müebbet, 18 yıl hapis cezasına mahkûm edilmesi işten bile değil. Eşitlik isteyen, iş, ekmek talep eden, sömürüye karşı çıkan, doğayı ve çevreyi savunan herkes “hükümeti yıkmak teşebbüsü”nden cezalandırılabilir! Siyasal iktidar her hak talebini ‘darbecilikle’ yaftalayarak adeta bir ezme harekâtını başlatmıştır. Bu bakımdan Gezi Davasında verilen haksız, hukuksuz, dayanaksız ağır hapis cezaları tüm topluma gözdağıdır. Bu karanlığı aşmak için tek çare birleşmek ve mücadele etmektir.” dedi.
“Er ya da geç, emek ve demokrasi güçleri kazanacak”
Gezi Direnişinin bir hak mücadelesi olduğunu savunan Kaya, “Gezi Direnişi adil yargı, demokrasi, doğanın ve çevrenin korunması için milyonların sokaklara dökülmesidir. Bugün verilen ağır cezalar, insanların aynı taleplerle bir daha sokaklara çıkmaması için verilmiştir. Ama hak ve özgürlükler için başka bir yol yoktur. Haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. ‘Her yer Gezi, her yer direniş’ demeye devam edeceğiz. Zalimler sonlarına doğru zulmünü daha da arttırır. Er ya da geç, emek ve demokrasi güçleri kazanacaktır. Baskı, zulüm ve sömürü düzeni son bulacaktır. Gezi’de yargılanan arkadaşlarımıza verilen cezalar halk vicdanında yok hükmündedir. Tutuklama kararları iptal edilmeli, yargılananlar serbest kalmalıdır. Emek ve demokrasi güçlerini Ülkenin dört bir yanında yan yana gelmeye, bu ceberut politikalara karşı birlikte ses çıkarmaya çağırıyoruz. Ayrıca 1 Mayıs meydanlarında toplanacak yüz binler tek adam yönetimine ve sermaye düzenine en iyi yanıt olacaktır.” şeklinde konuştu.
Davanın üye hakimi iktidarda bulunan AK Parti’nin milletvekili adayı”
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, 2013’teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada karar çıktığını tekrar hatırlatarak, “Mahkeme, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’a da 18’er yıl hapis cezası verildi. Düşünce ve ifade özgürlüğü sayılması gerektiği yargı kararıyla 2 defa tescillenmesine rağmen üçünce defa yargılanmaya çalışılan Gezi olayları damgalanmak, Gezi Parkını ve çevreyi korumak isteyen ve toplumun her kesiminin desteğini alan temel hak ve talep arayışları karalanmak istenmektedir. Dava adil koşullarda gerçekleşmedi. Davanın üye hakimi iktidarda bulunan AK Parti’nin milletvekili adayı olmuştur. Davadan çekilmesi için yapılan başvurular ve sanıkların savunma hakları, adil yargılanma hakları ihlal edilmiştir. Kurgu senaryolarla ve otokratik yönetim özlemleriyle toplumsal muhalefet sindirilmeye, susturulmaya çalışılmaktadır. AYM ve AİHM kararlarının bile yok sayıldığı, uygulanmadığı bir karanlık süreçten geçmektedir yurdumuz. Bu kararların adaletle değil siyasetle oluşturulduğu gün gibi açıktır. Bizler Meslek örgütleri ve sendikalar olarak hepimiz için adaleti, demokrasi için adaleti sağlamak yolunda mücadelede kararlıyız. Toplumsal muhalefeti sindirerek, demokrasiyi yok ederek alınacak bir yol yoktur. Buradan uyarıyoruz ve en temel hak ve hürriyetleri ihlal edilen Kurmaca Gezi Davası Sanıklarını savunmayı sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtiyoruz. Unutmayalım ki, herkese adalet gerek. Herkese demokrasi gerek.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir