29 Mart 2024

“Dünyanın Bu Atıklardan Kurtarılması İçin Elimizden Ne Geliyorsa Yapmalıyız”

0
ARZU ÖZER
Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu, Türkiye’nin atık plastik ithalatı yıllar bazında hızlı bir artış gösterdiği görüldüğünü ifade ederek basın açıklamasında bulundu.
Eurostat ve Trade Map verilerine göre 2020 yılında Türkiye en çok atık plastik ‘ithal eden’ ülke olarak yalnızca Avrupa’dan 2020 yılında 656 bin 960 ton plastik ithal edildiği bilgisini veren ÇMO, Türkiye’nin plastik atık ithalatındaki kontrolsüz büyüme birçok problemin nüksetmesine neden olmaktadır. Ağırlıklı olarak Adana’da ortaya çıkan ve dünyanın saygın basın kuruluşlarının da görüntüler yayınlamasının ardından Mersin’de de benzer görüntülerle karşılaşılmıştır. Atık ithalatından kaynaklı sorunlar bütüncül olarak çevre ve halk sağlığı tehdit eder noktaya ulaşmış, çevrenin tahribatına neden olma noktasına ulaşmış durumdadır.  Adana’daki görüntülerin ardından Mersin’de de kaydedilen görüntüler öne sürülen iddiaları doğruluyor niteliktedir.” ifadelerini kullandı.
“Giderek büyüyen kronik sorun olma yolunda”
Mersin’de de kaydedilen görüntüler neticesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konu hakkında inceleme ve değerlendirme gerçekleştirdiğini ve elde edilen nitel ve nicel verileri çevresel bilgiye erişim hakkı çerçevesinde kamuoyu ile paylaşılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen ÇMO, “Nihayetinde, ortaya çıkan sorun önemsenmeyecek boyutta olmayıp giderek büyüyen kronik sorun olma yolunda ilerlemektedir. İzleme ve denetimler yapılıyorsa şeffaflık ilkesine göre denetim sonuçları nerede paylaşıldığı ve basın yayın organlarında da yer alan ve kirlilik kaynağı olduğu tespit edilen atıklar hakkında ne tür bir bertaraf işlemi yapıldığının bilinmesi önemlidir. Sonuç olarak; Atık ticareti ile ilgili olarak ülkemizin “kirlilik sığınağı” haline gelme ihtimalinin hissedilmesi gerek ekonomik gerekse çevresel yönden son derece kaygı vericidir. Dünyanın atıklardan kurtarılması gibi bütüncül bir hedef için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Atık üretmeme ve kentlerimizin çöp vadisi olmama üzerine geliştirilmesi gereken bir sisteme ihtiyaç duyulmakta ve bu sistemi de mesleki ve teknik açıdan yetkin Çevre Mühendislerinin kurgulamasına olanak tanınmasına izin verilmelidir.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir