19 Nisan 2024

‘On binlerce insanı sorgulanmadan işinden ettiniz’

0
NURDANE KARAKUŞ
KESK Mersin Şubeler Platformu, yapılan ihraçlarla ilgili Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, HDP Mersin İl Eşbaşkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Bedriye Kuş, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı.
KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Sümbül, Yılmadan, usanmadan söylemeye devam edeceğiz. On binlerce insan, savunmaları alınmadan, yargılanmadan, sorgulanmadan işinden ettiniz. Neden işsiz kaldıklarını dahi söylemediniz. Kendi ülkesinde, insanlara hakkını arayacak yol bırakmayarak Avrupa’ya insan hakları mahkemesine mahkum ettiniz. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu adlı tuhaf bir kurum yaratıp ipe un serdiniz. Tarih, darbeciler kadar sizi de yaptıklarınızla yargılayacak. Hayatlarını kaybettikten sonra görevlerine komisyon kararıyla iade edilen dostlarımızın anılarını asla unutturmayacağız. İhraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle canına kıyan 100’den fazla insanın hesabını tarih önünde sormaya devam edeceğiz.” dedi.
“Emekçi kıyımına son verilmeli”
OHAL uygulamalarının devam eden uzantısı olan “Arşiv kaydı” ve “Güvenlik Soruşturması” bahanesi ile işinden edilen kamu ve yerel yönetimlerdeki emekçilerin derhal işine iade edilmesi gerektiğini ifade eden Sümbül, “İşe alımlarda ve işten çıkarmalarda, kendini mahkemelerin yerine koyarak izlenen bu yol antidemokratik ve meşruiyetten uzaktır. Bu uygulama derhal sona erdirilmeli ve bu hukuksuz emekçi kıyımına son verilmelidir. Emekçi sınıfının, tarih boyunca bedel ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlüklerin hangi gerekçe ile olursa olsun ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu meydandan tekrar ve tekrar haykırıyoruz; Haksız ve hukuksuz ihraçlar, işten çıkarmalar zulümdür, cinayettir. KHK hukuksuzluğunu yaratanlara ve ortak olanlara diyoruz ki 50 yıl sürse de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonunun lağvedilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Ret kararları iptal edilmeli, haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmedir. 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. Madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir. İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır.Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi ve manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır. Son arkadaşımız görevine iade edilinceye ve bu zulüm bitinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. KHK’lar gidecek biz kazanacağız.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir