25 Nisan 2024

EV FİYATLARI DA EV SATIŞLARI DA ARTIYOR! KONUTTA YAMAN ÇELİŞKİ..!

0

BETAM verilerine göre Mersin, 2021 Kasım’dan bu yana ülke genelinde satılık konut fiyatlarının en fazla arttığı il olmuştu. Son olarak 2022 Şubat’ta ülke genelinde satılık evler yıllık yüzde 119 artarken, Mersin’de yüzde 154 zamlandı. Ancak diğer yandan TÜİK verilerine göre Mersin’de konut satışlarının, 2022 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,0 oranında arttı ve Mersin’in yüzde 2,7 pay ile konut satışlarında 6. sırada yer aldığı ifade edildi. Bu istatistikler Mersinliler de şaşkınlık yaşattı.

 

Mersin’deki satılık konutların fiyat artış hızı son aylarda dikkat çekici boyutlara ulaşmıştı. Kent, son 4 aydır ülke genelindeki satılık konut fiyatlarının en fazla zamlandığı il olarak öne çıkmıştı. Fakat Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, Konut Satış İstatistiklerinde 6. sırada yer alması çok dikkat çekti.
Mersin’de konut satışlarının, 2022 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,0 oranında artarak 3 bin 686 olduğu ve Mersin’in yüzde 2,7 pay ile konut satışlarında 6. sırada yer aldığı ifade edildi. Kentte, kasımda yıllık bazda yüzde 78 artan satılık ev fiyatları, aralıkta yüzde 120, ocakta yüzde 141, şubatta ise yüzde 154 yükselmişti.
BU EVLERİ YABANCILAR MI ALIYOR?!”
Mersinli vatandaşlar Mersin’de yükselen bu fiyatlara rağmen kentin konut satışlarında 6. sırada olmasının sebebini sorgulayarak, “İnşaat maliyetlerindeki artışın son bir yılda yüzde 100’ü aşmış. Maliyetlerdeki bu artış konut fiyatlarına da yansımış görünüyor. Şehirde hayatımızda görmediğimiz ev fiyatları varken bu evleri kimler alabiliyor? Son zamanlarda mülteciler harici Ruslar ve Ukraynalılar da şehre akın ediyor. Evlerimizi bu yabancılar mı alıyor? Vatandaşlık sahibi olmak isteyenler mi ev talebinde bulunuyor? Peki nasıl bu kadar rahat satılabiliyor? Ayrıca imar planlarının yılan hikayesine dönmesi hepimizi mağdur ediyor. Yakında kiralayacak ev bulamayacağız!” ifadelerini kullandılar.
TÜRKİYE’DE 134 BİN
170 KONUT SATILDI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, Konut Satış İstatistikleri 2022 Mart ayı sonuçları değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede, Türkiye genelinde konut satışlarının Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 artarak 134 bin 170 olduğu konut satışlarında İstanbul 23 bin 974 konut satışı ve yüzde 17,9 ile en yüksek paya sahip olduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir