28 Mart 2024

ECZANE İÇİN YER TAHSİSİ DE VAR AMA AÇILAMIYOR..! 11 BİN İŞÇİYE ECZANE EZİYETİ!

0

Vali Su’ya seslenen serbest bölgede çalışan işçiler: “Sayın valimiz Mersin Serbest Bölgesi’nde çalışan 11 bin işçi olarak yaşamakta olduğumuz eczane sorunu neden hala çözülmüyor? Bu sorunumuzu ancak siz çözersiniz.”

Haber / MUSTAFA ÖZCAN
Mersin Serbest Bölgesi’nde çalışan sayısı dikkate alınarak sağlık hizmetlerinin uygun şartlarda verilmesini teminen Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun olarak verilen müsaade çerçevesinde 2 hekimli Aile Sağlığı Merkezi kurulmuş olduğunu belirten serbest bölge işçileri,  “Aile Sağlık Merkezi 20 Ağustos 2020 tarihinden bu yana hizmet verilmektedir. Diğer yanda ise Serbest Bölge Giriş Kapısının sağ tarafında PTT ve Eczane binaları inşa edilmiştir. PTT, bu bölümde hizmet vermeye bağlamıştır. Aile Sağlığı Merkezi faaliyetini bütünleyecek şekilde açılması düşünülen eczane bölümünde, ilgili mevzuatta yer alan ruhsatlandırma konusunda ifadeden dolayı faaliyete başlanamamıştır. İlaçlarımızı almak için çok zorlanıyoruz.” diyerek tepkilerini dile getirdi.
“İLAÇ ALAMIYORUZ”
 Serbest Bölge içinde eczane bulunmamasının  ilaçların tedarikinde ciddi sıkıntılar yarattığını belirten işçiler, “Türkiye’de zaten ilaca erişim her geçen gün daha da zorlaşıyor. Artan döviz fiyatlarıyla birlikte ithal ilaçların eczane raflarından giderek yok oluyor. Biz de bölgede bırakın ilacı bulmayı eczane bulamıyoruz. Yokluktan en basit ilaçlara bile ulaşamıyoruz. Bölge dışına çıkıp eczane eczane geziyoruz. Bir an önce bu sorun çözülmeli ve mağduriyetimiz giderilmeli. Bu basit bir sorun değil. Sağlık sorunu çok ciddi. İlaca çabuk ulaşamamakta bir ölüm nedeni dahi olabilir!” şeklinde konuştular.
İl Sağlık Müdürlüğüne yapılan müracaatların bir sonuç vermediğini belirten işçiler, Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Yönetmelik hakkında bilgilerini dile getirerek, “İlgili yönetmeliğin 10. Maddesi’nin 1-c Fıkrası gereğince, Yapı ruhsatı belgesi veya yapı kullanım izin belgesinin onaylı sureti ya da bağlı bulunduğu belediye tarafından dükkân veya işyeri olarak kullanılabileceğine dair resmî belge,
20. Maddesi’nin 2. Fıkrası gereğince ; Eczane olarak kullanılacak binanın yapı ruhsatı belgesi veya yapı kullanım izin belgesi ya da bağlı bulunduğu belediye tarafından dükkân veya işyeri olarak kullanılabileceğine dair resmî belge,
ibraz edilmesi hükümlerine istinaden ilgili Belediyeden belge getirilmesi talep edilmiştir.
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun;
“Yetki”  başlıklı 2. Maddesinde;
“Türkiye’de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Serbest bölgelerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca, yerli veya yabancı gerçek veya tüzelkişilerce kurulmasına, işletilmesine Cumhurbaşkanınca izin verilir.”
• “Bölgenin düzenlenme esasları”  başlıklı 5. Maddesinin 3. Paragrafında:
“Serbest bölgede arazinin kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, kurulması ve
kullanılmasıyla ilgili diğer bütün izinler ve ruhsatlar bölge müdürlüğünce verilir ve denetlenir.”
• “Uygulanmayan hükümler” başlıklı 12. Maddesinde ;
Serbest bölgelerde (…) (1) 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanununun ölüm ve yangın halleri, kanalizasyonların inşa ve tamiri ile içme, kullanma, endüstri suyunu sağlamaya ve gaz, su, elektrik sarfiyatını denetlemeye yönelik maddeleri dışında kalan hükümleri, 5682 sayılı Pasaport Kanunu, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun ile diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz hükümleri yer almaktadır.” diye konuştu.
“NEDEN HALEN BİR SONUÇ ALAMADIK..!”
Mevzuat hükümlerine istinaden yer ve sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen Mersin Serbest Bölgesi’nin, Ticaret Bakanlığınca onaylı Mekânsal Yönetim Planına uygun olarak tüm üst yapıların izin, ruhsat ve iskân müsaadeleri ile cadde, sokak ve bina numaralandırmaları Ticaret Bakanlığı-Mersin Serbest Bölge Müdürlüğünce verilmekte olduğunu ifade eden Mersin Serbest Bölgesi çalışanları, “Hasıl olan ihtiyaca binaen, çalışan kişi sayısı ve kriterlerin de uygun olduğu dikkate alınarak Mersin Serbest Bölgesinde umuma açık bir bölümde (gümrük hattı dışında Bölge giriş tampon sahasında) Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun olarak bir eczane işletilmesine yetki verilmesini sağlayacak şekilde ve gelecekte Türkiye’deki diğer serbest bölgelerde de benzer ihtiyacı karşılamak üzere Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddelerinde düzenleme yapılarak, serbest bölgelerde işletmeye açılacak eczaneler için gerekli yapı ruhsat veya yapı kullanım izin belgelerinin Ticaret Bakanlığı-Serbest Bölge Müdürlüklerince verilebilmesine imkân tanınması hususu talep edilmiş olmasına rağmen bugüne kadar bir netice alınamamış olmamız son derece düşündürücü. Sayın Valilimiz Ali İhsan Su’’nun bu çok önemli sorunumuzu bir an önce çözeceğine inanıyoruz.“ şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir