29 Mart 2024

‘Emekli ikramiyesi en az 2500 lira olmalı’

0
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yılda iki kez verilen emekli ikramiyelerinin gerçek enflasyon karşısında eridiğine dikkat çekerek iktidarı göreve çağırdı. Barut, milyonlarca esnaf, memur, işçi ve çiftçi emeklisinin yılda iki kez aldığı bayram ikramiyelerine en az reel enflasyon oranında artış yapılmasını isteyerek, “Israrlı mücadelemizle 2018 yılında 1000 lira olarak verilmeye başlanan, 3 yıl hiç arttırılmayan ve geçen yıl komik bir artışla 1100 liraya çıkartılan emekli bayram ikramiyeleri, yaşanan ekonomik krizin etkisinden kurtarılarak en az 2500 lira olmalı” dedi.
AKP iktidarının halka açlık, yoksulluk ve işsizlik dayattığını, fahiş zamlarla yaşamın sürdürülemez hale geldiğini ifade eden Ayhan Barut, “Halkımızın canına artık tak demiştir. İnsanlarımız evine ekmek götüremez, faturalarını ödeyemez, borçlarını kapatamaz, kirasını veremez hale getirilmiştir. Yurttaşın bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcu 1 trilyon 62 milyar liraya çıkmış, icra dairelerindeki dosya sayısı 23 milyon 511 bine ulaşmıştır. Açlık sınırı 4 bin 928 liraya, yoksulluk sınırı da 16 bin 562 liraya yükselmiştir. Milyonlarca asgari ücretlinin aldığı 4 bin 253 lira bile açlık sınırının 700 lira altında kaldı. En düşük emekli aylığını 2500 liraya çıkarmakla övünenler halka yaşattıkları bu dramın utancını yaşasın” diye konuştu.
Türkiye’de TÜİK’in bile enflasyonu yüzde 61 civarında açıkladığını, gerçek enflasyonun ise yüzde 150’lere dayandığını bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Mazottan şekere, ayçiçek yağından ete, ekmekten tüpe halkın temel ihtiyaçları fahiş artışla yükselmiş, aldıkları maaş ve ücretler ise enflasyon canavarına yenik düşmüştür. Bugün yapılması gereken tek şey, yanlış ekonomi politikalarına derhal son verilmesi ve yurttaşların çilesine çare bulunmasıdır. Milyonlarca emekçinin ve emeklinin maaş ve ücretleri derhal revize edilmeli, insanlarımıza rahat bir nefes aldırılmalıdır. Emeklilerin Ramazan ve Kurban Bayramı’nda aldığı 1100 liralık ikramiye tutarı en az gerçek enflasyon oranında arttırılmalı ve minimum 2500 lira olarak düzenlenmelidir. Emeklilerimiz insanca yaşam koşullarından uzakta kalmasın, sorunlarına acilen çözüm bulunsun. En kısa sürede emekli aylıkları insanca yaşam koşullarını sağlayacak hale getirilsin. Emekli maaşları arasındaki eşitsizlik, dengesizlik, adaletsizlik giderilsin. Emeklilerimiz için adil bir intibak yasası çıkarılsın. Milyonlarca işçi, çiftçi, esnaf ve memur emeklisinin taleplerine ivedilikle yanıt verilsin.”
(Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir