16 Nisan 2024

Sel felaketinin yaraları sarılıyor

0

Mersin’in Tarsus ilçesinde belediye, Çokak ve Çavuşlu mahallerinde dün akşam saatlerinde aşırı yağış nedeniyle meydana gelen sel afetinin verdiği hasarı onarmak için, sabahın erken saatlerinde iş makinalarını seferber etti. Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, “Yaşanan olayın büyük üzüntüsü içerisindeyiz. Felaketin ardından ekiplerimiz bölgeye intikal ederek, özverili çalışmalarını sürdürüyor. Halkımızın yanındayız.“ dedi.
 
Yurdun birçok bölgesinde aniden bastıran yağışlar bazı bölgelerde ölümlere, yaralanmalara yol açarken dün akşam saatlerinde Tarsus’un Çokak ve Çavuşlu mahallerine şiddetli şekilde yapan yağmur sele neden oldu. Yağışın etkisiyle dere yataklarına dolan sel suları taşarak yollarda kaymalara, çökmelere ve bazı bölgelerde ise duvarları yıktı. Meydana gelen afet üzerine Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın talimatı ile meydana gelen hasarı yerinde tespit etmek üzere giden Belediye Başkan Yardımcısı Ali Erhan Okyay, “Belediye yönetimi olarak her koşulda halkımızın yanındayız. Çokak ve Çavuşlu mahallelerinde zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Belediye yönetimi olarak hasarı ortadan kaldırmak adına ekiplerimizi teyakkuza geçirdik. İş makinalarımız hasarı onarmak için var güçleri ile çalışacaklar. Yoldur, duvardır bozulur ya da çöker, bunlar doğal afetlerde olabilecek şeyler, imkanlarımız doğrultusunda onarırız, ekili alanlarda ürünlerde zarar görebilir bunların hepsinin telafisi olur. Ancak bu afette bizi sevindiren tek şey herhangi bir yaralanma ve can kaybının olmamasıdır. Bizler bu görevlere halkımızın acısında, üzüntüsünde ve sevincinde her birlikte el birliği ile yanlarında olmak için seçildik. Hiç merak etmesinler, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir yandan onarım yaparken bir yandan da onların dertlerine çözüm üretmek adına girişimlerde bulunacağız. Allah beterinden korusun. Örneğin, depoladığı 30 kilo buğdayı sular altında kalan buğdayı için gözyaşı döken onurlu teyzemize, ‘sen yeter ki üzülme, ağlama biz yerine 50 kilo buğday verelim dediğimizde hayır benim buğdayım 30 kilo’ şeklinde ısrar etti. Biz bu onuru taşıyan halkımızın her bireyi için gecemizi gündüzümüze katarak çalışacağız hiç şüpheleri olmasın” dedi.

Mersin’de sel ve heyelan 

Mersinín Silifke ilçesinde sağanak yağış sel ve heyelana neden oldu. 
Kızılgeçit Mahallesi’nde aşarı yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle bazı evlere su ve çamur girerken, yollar kullanılmaz hale geldi ve 2 araç toprak altında kaldı. Yaşanan felaketin ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Silifke Belediyesi ekiplerinin iş makineleri zarar gören yerlerde çalışma başlattı. 
Felaketin yaşandığı alanlarda incelemelerde bulunan Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Son günlerdeki şiddetli yağış nedeniyle burada gördüğünüz manzara oluştu.. Şükrediyoruz ki gündüz vakti gerçekleşti. Eğer bu afet gece yaşansaydı can kayıpları ile karşı karşıya kalabilirdik. Gündüz olması evlerin boş olması, evlerde o sırada vatandaşların olmaması can kaybının olmamasını sağladı çok şükür. Burada dağdan gelen taş ve çakıl, toprak 13 evimizin içine doldu, sudan öte heyelan tarzı bir olay ile karşı karşıyayız. Beş vatandaşımızın fiilen oturduğu bir de imamımızın lojmanı şu anda oturulamaz hale geldi. Yine yedi ev de oturulamaz hale geldi. Bu evler yaz aylarında vatandaşlarımız için kullanılan ve içinde şu anda fiilen yaşam olmayan evlerimiz. Jandarmamız, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfımız evler ve vatandaşlarımızın zararları ile ilgili ve bu zararları karşılayabilmemiz noktasında tespitler yapıldı. Tabii ki olay yerine Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri intikal etti. Şu anda yol ulaşıma açıldı. Burada özellikle Silifke İtfaiye grup amirliğimiz ve Erdemli itfaiye grup amirliğinin desteği ile bu çalışmalar yürütülüyor. Silifke Belediyesinin araç gereç takviyesi ile birlikte Silifke İtfaiye Grup amirliğimizin koordinatörlüğünde burada bu sokaklarımız tekrar ulaşıma açılacak, en kısa zamanda da vatandaşlarımız bu sokak ve caddeleri kullanabilecek duruma gelecek. Hayretler içindeyiz. Olayın gece olmaması büyük bir şans. Can kaybı yaşamamış olduk. Mala gelen zararlar telafi edilebilen zararlardır. Can kaybı yaşanmadığı sürece üstesinden gelemeyeceğimiz bir problem yok. Devletimiz bütün kurum ve kuruluşlarıyla, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Belediyesi bütün imkanlarıyla olay mahallindedir. Bu olayın meydana getirdiği sıkıntının bertaraf edilmesi için her türlü çalışma yürütülüyor. Ben de Silifke Kaymakamı olarak bunun takibindeyim” dedi.

İHA

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir