29 Mart 2024

“ÇEVRE BİLİNCİNİ YARATMAK GEREKİYOR”

0

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, farkındalık yaratan bir projeye imza atarak, Çevre Haftası dolayısıyla düzenlenen çevre temizliği etkinliğinde, sahilde çöp topladı. Gerçekleştirilen çevre etkinliği ile çevre kirliliğine dikkat çekilirken, vatandaşların çevreye karşı daha duyarlı olması konusunda da harekete geçilmiş oldu.
 
Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Mersin Kent Konseyi, AKUT, Turmepa Yelken Kulübü, MIP, Tema Vakfı, Mersin Teniz Yelken ve Yüzme Kulübü’nün işbirliğiyle, Çevre Haftası dolaysıyla düzenlenen çevre temizliği etkinliğine katıldı. Yeleğini giyip, eldivenlerini takan ve elindeki çöp toplama maşaları ile Mersin Yelken Kulübü önündeki sahil temizliği çalışmasına katılan Başkan Seçer, çevreye duyarlı olan hemşehrileri ile birlikte çöp topladı.  Bundan sonra da bir yıla yayılacak olan program ile her ay, kirli olduğu düşünülen bir noktada aynı temizlik çalışmaları yürütülecek.
 
“Topluma bu bilinci aşılamamız gerekiyor”
 
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, çöp toplama etkinliği öncesinde yaptığı konuşmasında, toplumda çevre bilinci oluşması için, farkındalık yaratmak gerektiğini belirtti. Her yurttaşın temiz bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunun anayasa ile de güvence altında olduğunu vurgulayan Seçer, “Biz de yöneticiler ve siyasiler olarak bunu sağlamak zorundayız. Ama çevre bilinci olmayan bir toplumda bunu yapıyorsanız, bir taraftan temizlemeye çalışırken, bir tarafta da kirletenler eksilmiyor. Arkasını topluyorsunuz o kirletenlerin ve yetemiyorsunuz. Öncelikle işte bu bilinci aşılamamız gerekiyor” dedi.
 
Büyükşehir hizmetleri ile çevre konusunda üzerine düşeni yapıyor
 
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, her konuda olduğu gibi, çevre konusunda da Mersin halkına nasıl daha iyi bir hizmet ulaştırabilmek için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Seçer, “Yaklaşık 25 bin öğrencimize, orta öğretimde eğitim-öğretim gören çocuklarımıza temiz çevre bilinci konusunda eğitimler vermişiz. Bunu tabii ki çok daha üst seviyelerde tutma ya da yükseltme gayreti içerisinde olacağız. Bütün bölgelerimiz için çevre bilinci çok önemli ama Mersin için birkaç kat daha önemli. Bizim çok farklı iddia ortaya koyduğumuz potansiyel içeren alanlarımız var. Sanayi var çok önemli ama sanayinin çevreye olumsuz etkilerini de biliyoruz. Eğer uygun koşullarda sanayi tesisleri oluşturamazsınız çevre katliamına yol açarsınız. Burada bizim Mersin bölgesi olarak çok daha dikkatli olmamız lazım. Turizm bölgesi Mersin. Turist temiz bir bölge ister. Mersin bir tarım bölgesi. Yapacağımız sanayi tesisleri eğer usulüne uygun yapılmazsa ya da uygun tekniklerle bu sanayi tesisleri inşa edilmezse tarım sektörüne çok büyük olumsuzluklar getirebileceğini hepimiz biliyoruz. Kıyısı olan bir şehiriz. Dünyanın en önemli limanına sahibiz. Binlerce gemiyi ağırlıyoruz burada. Dünyanın birçok bölgesinde yük getiren gemiler var. Bunlar bir anlamda da potansiyel tehlike içeriyor. Hem çevre hem de toplum sağlığı açısından. Bunun bilincindeyiz” şeklinde konuştu.
 
“Yaptığımız faaliyetler ile daha temiz bir çevrenin oluşmasına katkı sunuyoruz”
 
Büyükşehir Belediyesi olarak çevre konusunda üzerlerine düşen her görevimizi yapmaya gayret etiklerini ve gereğini de yaptıklarını sözlerine ekleyen Seçer, “Altını çizerek söylüyorum bu konuda çok daha dikkatli olacağız. Deniz bizim için önemli. Önemli çalışmalar yapıyoruz. Buraya yük getiren deniz araçlarının denetiminden, onların atıklarının alınmasına, deniz yüzeyinin katı atıklardan temizlenmesine kadar bir çok alanda faaliyetimiz var. Evsel atıklarda geri dönüşüm konusunda bilinç yaratmaya çalışıyoruz. İlk kaynağında bunu sağlayıp, ham madde konusunda ekonomiye katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu yaptığımız faaliyetler ile daha temiz bir çevrenin oluşmasına katkı sunuyoruz. Düzenli katı atık depolama tesislerini önemsiyoruz. Daha yeni projelerimiz var. Bunların çöp gazlarının enerjiye dönüşmesi konusunda daha önce önemli projeler yapılmış ama ilave yatırımlar gerekiyor. Biz bu yatırımların önünü açacak tedbirler alıyoruz. Bunları da gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“Çevre bilincine sahip ve bu konuda çok hassas bir belediye başkanınız var”
 
Büyükşehir olarak üzerlerine düşeni yapmanın yanı sıra, diğer kurumların sorumluluk alanında olan ve belli sebeplerle geri kalmış durumlarda da bunu kendilerine vazife bilerek hizmet ürettiklerini dile getiren Seçer, “Kendimizin görev ve yetki alanı gibi biz o alanlara da müdahale ediyoruz. Burada asıl olan, lokomotif olan, mutlaka bütün kurumlarımız değerli. Merkezi yönetime bağlı bütün bakanlıklara bağlı kurumlar çevre konusunda kendi görev ve yetkileri dahilinde işlerini yapma zorunluluğu var ama belediyenin daha çok sorumluluğu var. Belediye bu kentin her şeyi. Bu kentin lokomotifi. Ben de belediye başkanı olarak bu kentin abisiysem, bu kentin kardeşiysem, bu kentin anası, babası, her şeyiysem, en fazla hassas olması gereken merci benim. Bu bilinçte bir belediye başkanınız var. Bu konuda da endişeniz olmasın. Bugün güzel bir etkinliğe hep beraber destek olacağız. Çok fark kurumlar bunun içerisinde olacak. Ben bu düşüncelerimize destek verenlere, bizim gibi çevre hassasiyeti olan tüm yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
 
Etkinliğin ardından,  toplanan atıklar sergilendi ve ne kadar atık toplandığı belirlenerek geri dönüşüme gönderildi. Ayrıca düzenlenen etkinliğin bir kereliğine mahsus olmadığı ve paydaşlarla birlikte düzenli aralıklarla, kirli görülen noktalarda temizlik yapılarak etkinliğin sürekli hale getirileceği de duyuruldu. 

haber merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir